Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTuinmeubels schilderen

Tuinmeubels schilderen

Barbecues met vrienden en familie, ontbijtjes in de ochtendzon, een lui weekend onderuit gezakt met een boek, tijdens het buitenseizoen willen we de hele dag in de tuin! Heerlijk! Misschien verheugt je je alvast en denk je na over de inrichting van het buitenverblijf. Hoe zal het zijn met de houten tuinmeubels die u vorig jaar gekocht heeft? Daar moest nog steeds die goede behandeling voor gebeuren om het te beschermen tegen vocht, licht, kleurverandering en bederf.

Tuinmeubels schilderen, waar te beginnen?

Tuinmeubels schilderenDe tuinmeubels schilderen en klaar maken voor een zorgeloos buiten blijven staan, is iets wat we het liefst voor ons uitschuiven. Het is te druk en ingewikkeld om allemaal uit te zoeken. Maar het loont ontzettend de moeite om er voor eens en altijd vanaf te zijn! Met een overzicht en handleiding hoe de tuinmeubels te schilderen valt het allemaal best mee, kun je doelgericht te werk gaan en uiteindelijk genieten van een stijlvolle en verzorgde look in de tuin. Dus kom op, ga de tuinmeubels schilderen en open zonder zorgen en relaxt het buitenseizoen in een luxe tuin!

Stap 1: van welk materiaal zijn de tuinmeubels die u gaat schilderen?

De manier van behandelen hangt allemaal samen met het soort materiaal van uw tuinmeubels. De meest populaire tuinmeubels zijn gemaakt van hout, maar let goed op van welke houtsoort je tuinmeubels zijn. Zacht of hardhout? Vuren, grenen, eiken of teakhout? De manier van het schilderen en voorbereiden van de tuinmeubels op het lange buiten staan, is hiervan afhankelijk.
  • Teak is het meest geschikt voor tuinmeubels.
  • Teakhout is het meest geschikt voor gebruik buiten, kan van nature goed tegen water en veranderende weersomstandigheden en is daardoor het meest populaire materiaal voor tuinmeubels.
Wist je dat…de koninklijke familie in 1901 teakhout gebruikte om de Gouden Koets te bouwen?

Stap 2: reinigen en ontvetten van de tuinmeubels

Voordat je begint met het schilderen van de tuinmeubels moeten deze eerste goed ontvet en schoongemaakt zijn. Dat kan voor zachte houtsoorten met water en ammonia (behalve voor eikenhout), of een speciale thinner. Dat laatste is meer geschikt voor hardhout.

Stap 3: schuren van de tuinmeubels

Schuur in de richting van de houtnerf en met kwalitatief schuurpapier om lelijke krassen te voorkomen.

Stap 4: beitsen of schilderen van de tuinmeubels

Beits is het meest geschikt voor tuinmeubels. Het is vochtregulerend, weerbestendig en trekt diep in het hout. Lak of verf blijft meer op het hout liggen en heeft nog een grondverflaag nodig. Beits is er in transparante varianten, zodat de structuur van het hout te zien blijft, of dekkende varianten. Deze laatste hebben hetzelfde effect als het schilderen met verf en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Uw tuinmeubels kunt u dus het beste met beits schilderen!

  • Begin met een eerste laag door deze te verdunnen, dan trekt de beits beter in het hout. Dat gaat met 1 deel terpentine en 3 delen beits.
  • Breng de tweede laag na 24 uur drogen en licht opschuren onverdund aan.
  • Is het hout van de tuinmeubels nog onbehandeld, dan is het schilderen van een derde laag aan te raden.
Tip! Gaat je je tuinmeubels met beits schilderen? Ga dan snel te werk, want beits trekt erg snel in. Voorkom kleurverschil door de tuinmeubels in één keer te schilderen, liefst zonder pauze.

Teak tuinmeubels schilderen: zorgeloos en luxeTuinmeubels schilderen

Bent je toe aan nieuwe tuinmeubels en heb je toch echt niet zoveel zin in al dat preventieve werk en schilderen? Dan kies je het best voor teak! Teakhout heeft van nature een luxe uitstraling en hoeft in principe niet eens behandeld. Teak verandert met de tijd en na blootstelling aan licht wel van kleur en gaat vergrijzen. Sommigen houden van deze verouderde look, maar wil je liever de charme van het hout bewaren, dan is het aan te raden een speciale teakolie te gebruiken. Na al dat schilderen zul je extra kunnen genieten en geef je glans en verzorging aan uw tuinmeubels. Alles voor een optimale sfeer en een heerlijk relaxed buitenseizoen!

Kleurrijke tuinmeubels

Als al je teakhouten tuinmeubels eenmaal voorzien zijn van een beschermlaagje, kun je de meubels een fleurige kleur geven. Het verven van houten tuinsets is origineel, valt op en een leuke toevoeging in je eigen achtertuin. In welke kleur ga jij je tuinmeubelen verven? Rood, blauw of groen? Bekijk welk tint een perfecte match is met de rest van je tuinaccessoires. Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.