Magnetron

Magnetron

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorMagnetron

Hij wordt als zeer praktische beschouwd en is een van de beste vrienden van singles: De magnetron. In een paar minuten warmt het keukenapparaat het eten als bij toverslag op. Maar pas op, er zijn een aantal dingen waar u bij het koken met de magnetron op moet letten.

Al in 1947 bouwde de Amerikaanse ingenieur Percy Spencer de eerste werkende magnetron ter wereld. Met een hoogte van bijna 1,80 meter en een gewicht van meer dan 340 kg was het keukenapparaat een ware kolos. In het midden van de jaren ’60 was de magnetron voor het eerst betaalbaar voor de gewone mens en door de lagere prijs veroverde het de huishoudens in de hele wereld.

Hoe werkt een magnetron?

De magnetron verwarmt het eten met elektromagnetische golven, in de volksmond simpelweg “microgolven” genaamd. De magnetron genereert de straling, die in het frequentiebereik tussen radiogolven en infrarood ligt. Microgolven produceren alleen indirect warmte, doordat de watermoleculen zich in de roterende oven verplaatsen. De moleculen wrijven daardoor samen, waardoor energie ontstaat en daardoor warmte.

Biologische cellen bestaan voornamelijk uit water en worden daarom in principe ook door micogolven opgewarmt. Aangezien de straling ook voor mensen gevaarlijk kan zijn, moet een magnetron goed met metaal zijn afgeschermd.

Koken de magentron

Als u snel een maaltijd wilt opwarmen, dan gaat dat het snelst met een magnetron. Geen vervelende en langzaam op te warmen pan die alleen maar extra afwas oplevert. Vaak zijn slechts een aantal minuten nodig om een lekker diner, of een maaltijd voor tussendoor, op te warmen. Bij kleinere porties verbruikt een magnetron bovendien minder energie voor het opwarmen van het eten. Er zijn echter een aantal zaken waar u op moet letten bij het gebruik van een magnetron.

Microgolven verwarmen niet gelijkmatig: Afhankelijk van de consistentie, vorm, gewicht wateraandeel en temperatuur van het object dat moet worden opgewarmd, werken de stralen verschillend. Dit is omdat de energie door de wrijving van de watermoleculen zich in de oven verschillend ontwikkeld. De meeste apparaten hebben als oplossing voor dit fenomeen een draaitafel. Door de rotatie van de draaitafels, verdeeld de energie van de microgolven zich gelijkmatig over het hele gerecht in de oven. Automatische programma’s van de magnetron, zoals de ontdooifunctie, helpt het prestatieniveau optimaal te benutten.

Tips bij het opwarmen

Het meest effectief werkt de energie van de microgolven op vloeibaar water. Bij bevroren voedsel liggen de watermoleculen door hun kristalstructuur te dicht op elkaar, om zich voldoende te kunnen bewegen. Als het eten direct uit de diepvries komt, dan kunnen de stralen alleen het gedeelte van het vloeibare water verwamen, dat al ontdooid is. Zodra het water heet wordt, smelt ook ook de rest van het eten – nu kunnen de microgolven zich goed ontwikkelen. Moderne magnetrons hebben een ontdooifunctie: In korte intervallen verwarmen de stralen het gesmolten water – in de pauzes heeft het warme water genoeg tijd om de bevroren resten te smelten, zonder dat er onnodige energie aan microgolfstraling wordt verspild. Kleine tip: Spoel diepgevroren producten van tevoren altijd om met water, dan werkt het ontdooien nog sneller!

Past u op bij het koken, want u moet altijd het juiste servies gebruiken! Sommige plastic containers zijn niet magnetronbestendig en kunnen door de hitte van het eten bijvoorbeeld smelten. Schalen en bestek van metaal zijn ook geen goed idee, omdat het tot elektrische ontladingen en vonkenregen kan leiden. Een aluminiumfolie over het bord of schaal vertragen het opwarmen van het eten ook, omdat de microgolven door het aluminium worden gereflecteerd.

Magnetron met grill

Magnetrons kunnen allang veel meer dan alleen voedsel verwarmen. Inbouwapparatuur van Bosch, Samsung, Clatronic, Severin, Panasonic en andere fabrikanten beschikken meestal over een volledige grillfunctie. Het grillvermogen is bij sommige apparaten zelfs hoog genoeg om voldoende hete lucht op te wekken om een oven te vervangen. Met beide functies gecombineerd is de inbouw magnetron met een inhoud van 25 tot 30 liter en vermogen tot wel 900 watt een echte alleskunner in de keuken. Andere functies, zoals een kinderslot, zorgen er voor dat de kleintjes geen kattenkwaad kunnen uithalen. Vooral populair overigens zijn magnetrons van roestvrij staal.

Magnetron en gezondheid

Koken met een magnetron is niet vrij van controverse en tegenstand. De stralen zouden belangrijke antioxidanten voor mensen vernietigen, zoals bijvoorbeeld vitamine A en E. Het met microgolven bestraalde voedsel kan een negatieve invloed op de bloedspiegel van mensen hebben. Behoorlijk wat mensen raden daarom aan om de magnetron alleen voor het verwarmen van een kersenpitkussen te gebruiken.